26 Temmuz 2007 Perşembe

6 yaş biterken...

Eğlenceli bir yaşgünümüz daha geride kaldı... Bu seneki doğumgünümüz tamamen doğal bir ortamda elma, vişne, dut ağaçlarının gölgesinde mangal partisi şeklindeydi.. Çocuklar gün boyu koşturdular yeşil alanda işte böyle,

Top oyandılar, tenis oynadılar

Bahçemizin bakımını yapan bekçimizin sevimli kızı da katıldı onlara....

Ve en sonunda böyle yediler yemeklerini,

Biz büyükler ise yemek öncesi dayanamadık başladık ağaçlardan topladığımız meyveleri yemeğe,

Sonrasında uzuuun bir masa oluşturup leziz yemeklerimizi yedik keyifle...
Seviyorum bu akraba toplantılarını, yılda ancak 3-5 kez bir araya gelebiliyor tüm aile. Ancak bir vesile olması lazım, ya bayram ya bir doğum günü ya bir başka kutlama...
Veee gelelim pastamıza. Pastamız enfes olmuştu, ve kırıntısına kadar tüketildi. Tek bir kusuru vardı bence o da keki biraz kuru kalmıştı, dolayısı ile bir dahaki sefere kekin tamamını süt ile ıslatmak çok iyi bir fikir olacak. Ancak ara kreması ki (kendimiz bir kitaptan bulup yaptık bu tarifi) enfes ötesi enfes idi, şiddetle tavsiye olunur... Zaten düşününce nasıl kötü olabilir ki bu pasta, içinde ½ kg şam fıstığı ile 600 gr orijinal kuvertür çikolata var iken???
İşte tarifi... Pastanın pandispanyasını, ara malzeme ve üst kremasının tarifini takibimde olan paylaşılan tatlar
da yayımlanan Arca'nın doğum günü pastasından aldık. Amma velakin girişimci ve yaratıcı ruhumuz karı-koca her zaman ön plana çıktığından ana kremasını başka bir türlü yapmalıyız diye düşünüp Patricia Lousada'ya ait "CHOCOLATE" kitabından bir tarif aldık ki bu krema düğün pastaları için tavsiye ediliyor...

İşte Paylaşılan tatlar'dan alınan Pandispanya, ara krema ve üst krema tarifi
Pandispanya için;

5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanı)
5 kahve fincanı toz şeker
5 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Bu ölçüler 1 pandispanya için, yani bir tepsi için. Biz bundan 2 tane yaptık.

Pandispanyanın yapılışı;
şekeri ve yumurtaları yaklaşık 8-10 dakika çırpın. Bir başka kapta karıştırdığınız elenmiş un ve kabartma tozunu çırpılmış karışımın içine yedirin (fazla çırpmayın). Sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökerek orta rafta 150 derecede 45 dakika kadar pişirin.

Biz pandispanyaları 1 gün önceden pişirdik ve soğuduktan sonra kurumaması için streç filmle sardık
Ara malzemesi için;

1/2 kg kadar iç kabukları da ayıklanmış antep fıstığı
300 gr kadar çikolta

Çikolataları benmari usulü eritin ve ayıklanmış antep fıstıkları ile karıştırın. Fıstıklar epeyce bir çikolataya bulanmış olsun. Sonra bir tepsi üzerine yağlı kağıt serin ve bu karışımı üzerine bir tabaka halinde yayın. Donması için dolaba koyun.

Üst krema için;

2 kutu süt kreması
200 gr çikolata
2 paket krema sertleştirici

Kremaları önce biraz kabarana kadar çırpın sonra krema sertleştirici ile birlikte çırpın. Sonra benmari usulünde erittiğiniz çikolatayı da ekleyerek sürülebilir kıvama getirin.

vee Patricia Lousada'dan ana krema:

4 adet yumurta sarısı
100 ml su
250 gr tereyağ
100 gr çikolata
125 gr toz şeker

Yumurta sarılarını kalın bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Su ve şekeri derin bir kapta yine kıvamlı bir hale gelinceye kadar kaynatın. Daha sonra yumurta karışımına şeker karışımını yavaş yavaş dökün ve mixerle biraz çırpın. Hafif erimiş ve küçük küçük doğranmış tereyağlarını ve benmari edilmiş çikolatayı karışıma ilave edip biraz daha çırpın.

Bir önceki mailimde de belirttim ben çikolata için melodi çikolatayı kullandım ve enfes sonuç verdi. Çikolata piyasasında tüm iyi markalara melodi çikolata yapmaktadır.

Pastayı hazırlarken ;

önce ilk katın üzerine ara kremanın yarısını sürün ve üzerine parçalara ayırdığınız fıstık çikolata karışımını yerleştirin. Bir kat tamamen bununla kaplanmış olmalı. Sonra üzerine ara kremanın kalan yarısını ekleyin ve 2. kat pandispanyayı da yerleştirin. Üst kremayı pastanın her tarafını kapatacak şekilde spatulayla sürün. Süsleme işi size kalmış, bizi kızımıza bıraktık oyuncak seçimini ve pasta süsleme işini

Bu arada gecenin sonunda bahçeden çıkan meyve sebzeleri paylaştık hep birlikte. Görüntü batan geminin yağmalanması şeklindeydi....

Keyifli bir doğum günü daha bitti, bakalım seneye nasıl bir şey yapacağız? Herkese sevgiler...

İşte resimlerimizin devamı:
http://picasaweb.google.com/anteksltd/DenizInDoUmgN

2 yorum:

karamelize dedi ki...

kara kızım benim, nice nice yaslara, annenle babanla ve tüm ailenle birlikte.. nasıl da kaynayıp gitmişsin akrabalarının arasına.. yanaklarından öpüyoruz seni, sevgilerimizle,
mehtap&eren

makarna sosları dedi ki...

tariflerinizi çok beğeniyorum , çalışmalarınızın devamını dilerim